Concertagenda 2023Concertdata voor deze website kunt u doorgeven aan
Luuk Stalenhoef (webmaster).Concert Kathryn Cok

In het Weekend van de Klassieke Muziek in het Jagthuis te Nederhorst den Berg:

Dialogue - muziek van D. Buxtehude en J.S. Bach

Zondag 8 oktober 2023, 15.30 uur


Kathryn Cok, klavecimbel


Programma, informatie en kaarten, zie: www.jagthuis.nl


Concert Froberger

Donderdag 12 oktober 2023, 20.00 uur

Lutherse Kerk Culemborg


Pieter Dirksen, klavecimbel


Op reis met Johann Jakob Froberger


Acht jaar lang werkte de klavecinist, organist en musicoloog Pieter Dirksen aan een nieuwe uitgave van alle suites en lamento's van de Duitse componist Johann Jakob Froberger (1616-1667) voor de Duitse muziekuitgeverij Henle (München).
In oktober komt deze publicatie uit, reden voor een feestelijk concert om deze gelegenheid luister bij te zetten en het werk van Froberger onder de aandacht te brengen.

Geen componist was zo Europees georiënteerd als de uit Stuttgart afkomstige Johann Jakob Froberger (1616-1667). Hij trok naar Wenen en was vervolgens enkele jaren te Rome leerling van de beroemde Frescobaldi. Terug in Wenen werd hij de hofklavecinist van keizer Ferdinand III, een groot muziekliefhebber, en diens broer, aartshertog Leopold Wilhelm, die vanaf 1648 te Brussel resideerde. In de jaren 1649-53 reisde Froberger door Noord-Europa als virtuoos op klavecimbel en orgel en tevens als een soort geheim diplomaat in keizerlijke dienst. Via zijn muziek weten we van verblijven in Brussel, Leuven, Parijs, Londen, Dresden en St. Goar. De betreffende programmatische stukken, meestal klaagzangen voor klavecimbel, zijn uniek in hun persoonlijke stijl en bijzonder expressief. Hij was daardoor al tijdens zijn leven een legende.

Op het programma staan suites (met lamento's) en toccata's.

Reserveringen: www.muziekaandelek.nl/op-reis-met-johann-jakob-froberger