Studiedagen

Studiedagen voorjaar 2019

Adrian Willaert (1490-1562)

door Jacopo Tintoretto (1518-1592) in Palazzo Colonna, Rome. Het allereerste begin van de continuokunst. Het begon met (vrije) intavolaties op luit, op spinet of klavecimbel, op clavichord. En toen?

Becijferde bas spelen voor amateurs
2 en 16 maart in De Keulse Kraen, Oude Delft 200 te Delft
Opgave mailto:ruudpilon@gmail.com
Toegang/deelname €25,-

10 uur koffie, 10.30 uur aanvang.
Na een inleiding gaan de docenten met meerdere leerlingen tegelijk aan het werk.
Om 17.30 uur sluiten we af.

* Het zijn echte workshops, iedereen moet ‘aan de bak’. Weliswaar kan je natuurlijk komen luisteren, maar behalve de inleiding is alles op het zelf doen gericht. Ook bij de afsluiting spelen de deelnemers. En op de eerste zaterdag wordt dan ook huiswerk gegeven voor de tweede.
* Het is voor iedereen, van ieder niveau, die wil ervaren hoe leuk het is om een veelzijdig continuospeler te zijn en (beter) van cijfers en zelfs zonder cijfers te kunnen spelen.
* Er zullen meerdere instrumenten zijn, zeker drie (waaronder spinetten) en minimaal één ‘bovenstemspeler’, blokfluit, viool, fagot etc.
* Het is deze keer niet de bedoeling dat u zelf een ‘bovenstemspeler’ meeneemt.
* Het gaat om baslijnen alleen, baslijnen met akkoorden maar zonder cijfers, baslijnen met cijfers, barokharmonie en begeleiden met dynamiek en ritme.
* Door zo weinig mogelijk noten op het papier voor je te hebben, wordt nu het (noodgedwongen) luisteren ontwikkeld.

Kathryn Cok leidt de dag. Zij is docente aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, gepromoveerd op Basso Continuo bronnen uit de Nederlandse Republiek 1620-1790 en ervaren in het onderwijzen van continuospel aan amateurs, ook aan amateurs met weinig tot geen harmonische kennis. Zij wordt bijgestaan door Carolien Eijkelboom en misschien nog andere bestuursleden-klavecinisten.
We zullen op meerdere niveaus door elkaar werken, waardoor het voor iedereen leuk, interessant en spannend zal worden.

Als u al wilt beginnen: speel cadenzen in C, G, D, A, F, Bes (grote terts /majeur) en in b, e, a, d, g, c (kleine terts / mineur). Bij twijfel hulp vragen!